Tre cyklar för stadscykling

Tre cyklar för stadscykling

Här kikar vi på tre typer av cyklar som lämpar sig väl för cykling i stadsmiljö: hybridcykeln, cruisercykeln och stadscykeln.

Hybridcykeln

Hybridcykeln togs ursprungligen fram för att skapa en cykel med såväl racercykelns som mountainbikens olika fördelar. Den har en stor, vadderad sadel och ett upprätt styre för att ge en bekväm sittställning åt dig som cyklist. Hybridcykeln lämpar sig bäst för den som vill kunna ta sig omkring i grannskapet eller längs cykelslingor, pendla på ett kortare avstånd eller utföra ärenden på stan.

Denna typ av cykel kan framföras på asfalterade vägar, men är inte lika lätt eller effektiv som en racercykel när det kommer till att cykla i högre hastigheter. Hybridcykeln kan även användas på underlag som inte är asfalterade, även om den inte är riktigt lämpad för de tuffare MTB-spåren i terräng. En annan snabbgående är racerhybrider.

Cruisercykeln

Cruisercykeln liknar hybridcykeln på flera sätt. Den har liksom hybridcykeln tagits fram för vardaglig cykling och har en väldigt bekväm, upprätt åkställning samt en stor och bekväm sadel. Däcken är ofta breda så kallade “ballongdäck”, och styret kan vara ännu mer upprätt än styret på många hybridcyklar.

De flesta cruisercyklar är antingen enväxlade eller 3-växlade, och har den välkända fotbromsen som du säkert minns från din barndom. Genom att trampa bakåt kan du alltså stanna cykeln, vilket är en funktion som inte används på särskilt många vuxencyklar. Denna typ av cykel lämpar sig väl för pendling på lite kortare avstånd samt för den som behöver utföra ärenden på stan. Det är dock en fördel om det underlag du cyklar på är relativt platt.

Stadscykeln

Egentligen syftar inte begreppet “stadscykel” till någon särskild kategori, utan är snarare ett begrepp som beskriver en viss typ av cykel. Därför kan egentligen såväl hybridcykeln som cruisercykeln falla inom denna kategori. Det finns dock en viss typ av cykel som de flesta av oss förknippar med ordet stadscykel.

Det är en cykel som påminner om både cruisercykeln och hybridcykeln. Åkställnignen är ofta upprätt som på en cruiser, medan hjulstorleken är lite större som på en hybridcykel. Inte sällan har stadscykeln också ett kedjeskydd och stänkskärmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *