Cykelhjälmar: att tänka på avseende säkerhet

Cykelhjälmar: att tänka på avseende säkerhet

När du ska köpa en ny cykelhjälm är det viktigt att du är medveten om att alla cykelhjälmar inte är stöpta i samma form. Även om alla hjälmar måste uppfylla vissa säkerhetskrav är vissa ändå säkrare än andra. Här går vi igenom vad du bör tänka på för att välja en bättre hjälm.

Du bör dels ha i åtanke hur länge du har haft din nuvarande hjälm. Det finns ingen gräns för när din hjälms bäst-före-datum har passerat, men det finns vissa riktlinjer du kan följa för att veta när det är dags att köpa en ny. Även om din hjälm inte har varit inblandad i en olycka behöver du efter ett tag byta, då cykelhjälmar med tiden får en försämrad skyddsförmåga. En tumregel är att det är hög tid att köpa en ny cykelhjälm när hjälmens färger har blekts av solen eller remmen börjar gå sönder.

Så skiljer du säkrare cykelhjälmar från mindre säkra

MIPS (Multi-directional Impact Protection System) är ett ganska nytt koncept kring cykelhjälmars säkerhet som på senare år i allt högre utsträckning har börjat dyka upp i olika modeller på marknaden. Detta koncept går ut på att minska den rotationskraft och en mängd energi som överförs till ditt huvud i samband med en olycka. För att åstadkomma detta har cykelhjälmar som är utrustade med MIPS ett tunt lågfriktionslager inuti hjälmen. Detta tillåter det yttre skalet att röra sig lite grann vid en stöt. Genom att minska den energi som överförs till huvudet ger användning av denna typ av hjälm betydligt färre skador. Den minskade rotationskraften tros även kunna minska risken för hjärnskakning markant.

Antalet ventilationshål som en cykelhjälm har och dess färg är två andra faktorer som i hög grad kan påverka säkerheten. En hjälm med en ljus färg ökar din synlighet i trafiken och minskar därför risken att du blir påkörd av andra trafikanter. Trots att antalet ventilationshål kan framstå som någonting som främst har betydelse för hjälmens utseende och värmeavledning, kan de även påverka säkerheten. Stora ventilationshål eller ett större antal sådana kan nämligen minska den mängd kontakt som ditt huvud har med hjälmen, vilket kan leda till att hjälmen får en försämrad förmåga att fördelar kraften. Därför är cykelhjälmar med mindre och färre ventilationshål bättre ur ett säkerhetsperspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *