4 tips inför cykeltävlingar

4 tips inför cykeltävlingar

Oavsett om du är mitt uppe i träningen inför Cykelvasan eller laddar för någon annan cykeltävling, finns det vissa saker du bör tänka på. Här får du några tips som kan hjälpa dig inför din stundande tävling:

  • Ha en plan. Det är absolut nödvändigt att du har en plan. Du behöver vara medveten om varför du ställer upp i tävlingen. Det kan till exempel vara för att få den träning du behöver för att toppa formen till en tävling som äger rum några veckor senare, eller så satsar du redan nu på en topplacering eller en seger. Oavsett vilket måste du veta vad ditt mål med tävlingen är.
  • Att använda loppet som träning. Om du har tänkt använda ett cykellopp som träning för att toppa formen till ett senare lopp finns det bara ett sätt att ta sig an det aktuella loppet på: genom att attackera! Varje gång du attackerar och misslyckas kommer du bli starkare. En vacker dag kommer din attack att lyckas och du kommer då kunna glida över mållinjen som segrare. Att sitta och gömma sig i klungan hela dagen kommer inte göra dig starkare. Var istället en del av loppet och var aktiv, så kommer du även njuta mer av tävlingen.
  • Träna även i dåliga förhållanden. Du behöver inte nödvändigtvis träna eller tävla i regn, men du behöver vänja dig vid sämre förhållanden för att förbättra dina möjligheter att vinna ett cykellopp. Även om du inte är särskilt förtjust i att cykla i regn och rusk, kommer du ha en fördel av att vänja dig vid att göra just detta. Uppemot hälften av deltagarna kommer nämligen ha givit upp på förhand om vädret är dåligt. Om du då har tränat under liknande förhållanden kan du dra fördel av detta.
  • Lär dig spurta. Du behöver kunna spurta för att vinna och du måste träna på att lära dig spurta. Även om du tycker din starkaste gren är uppförsbackar behöver du kunna spurta ut ur kurvor, sprinta iväg med utstickare från klungor och framför allt kunna spurta mot mållinjen. Därför behöver du träna på detta moment.

Cykellopp som Cykelvasan är både hälsosamt och personligt utmanande, satsar du bara rätt kommer du få bra betalt för mödan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *