Billigare pris – Men vad skiljer begreppen åt?

Billigare pris – Men vad skiljer begreppen åt?

Rea betyder lägre pris – det vet de flesta. Men vad skiljer rea åt mot outlet eller utförsäljning? Vi tar exempel från en cykelbutik och visar på skillnaderna mellan dessa begrepp.

Rea

Om en butik genomför en cykelrea innebär detta att priset ska vara avsevärt nedsatt under en begränsad period. Detta på produkter som butiken kan erbjuda sina kunder. Det vanligaste är att en cykelbutik har cykelrea när de vill få bort äldre modeller och få plats med nya. Men det kan självklart finnas andra tillfällen som rean används på. Ett exempel är en cykelbutik som vill etablera sig och därmed har cykelrea under de första veckorna efter att man öppnat i de nya lokalerna.

Det som framförallt kännetecknar rea är alltså det lägre priset (mot ordinarie pris) samt att detta enbart får användas under en begränsad tid.

Outlet

En outlet är, enligt Wikipedia, en ”fabriksförsäljning”. Det började med att fabriker sålde sina egna produkter i samband med fabriken. Detta kunde då göras till lägre pris eftersom det inte fanns några mellanhänder. Det finns fortfarande dessa modeller även om outlet även finns i butiker i stadskärnorna nu för tiden.

Det som framförallt kännetecknar outlet är alltså att produkten kommer direkt från fabriken. På detta sätt kan man ofta erbjuda lägre pris – men det är inte en garanti. Några regler för vad som får kallas outlet finns egentligen inte.

Utförsäljning

En utförsäljning i en cykelbutik brukar ske med hjälp av en cykelrea. Utförsäljning innebär att butiken säljer ut alla produkter inom ett segment, från ett märke eller liknande. Egentligen betyder ordet enbart att man ska ”sälja ut/sälja slut” på varor. En utförsäljning av cyklar behöver alltså inte innebära att man har rea på cyklarna – men det är oftast så.

Det som framförallt kännetecknar utförsäljning är att produkterna förväntas ta slut. För att butiken verkligen ska vara säker på att det blir utsålt har man ofta en kraftig rea.

Företag som går i konkurs har ofta en utförsäljning. Det kan då vara större rabatt ju längre man väntar. Exempelvis 10 % måndag, 20 % tisdag osv. Utförsäljning kan alltså ge större rabatt än cykelrea – men utbudet kan variera kraftigt och någon garanti bör man inte förvänta sig, inte heller öppet köp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *