Färgens och lackens värld

Färg & lack öppnar upp en kreativ värld full av möjligheter. Med rätt verktyg och material går det att förvandla vardagen till konst genom att dekorera, försköna och förgylla sin omgivning.

Grunderna i färglära

Grunderna i färglära handlar om primärfärger, sekundärfärger och komplementfärger. De tre primärfärgerna är rött, gult och blått. Genom att blanda dessa i olika proportioner går det att åstadkomma i princip alla färgnyanser, även kallade sekundärfärger. Exempel på sekundärfärger är orange, grönt och lila. Komplementfärger är färger som står mitt emot varandra på färghjulet, till exempel rött och grönt eller gult och lila. Dessa färger kontrasterar och förstärker varandra när de placeras bredvid varandra. Genom kunskap om dessa färgsamband och hur färger påverkar varandra kan man skapa harmoniska och balanserade färgkombinationer. Effektfärger, krackeleringsmedium och strukturpasta nämns som exempel på produkter som kan ge intressanta effekter och texturer. Utöver traditionella färger finns även miljömärkta alternativ. Svanen har till exempel kriterier och krav för miljömärkning av färg som omfattar test av kvalitet och livslängd. Även rostskyddsfärg och färg för industri och infrastruktur kan Svanenmärkas. Så grunderna i färglära handlar om att förstå färgers egenskaper och samspelet dem emellan. Med denna kunskap öppnas kreativitetens palett upp för oändliga möjligheter.

Olika material och underlag

Det går att måla och lacka på de flesta material och underlag med rätt produkter. På trä fungerar akrylfärg eller oljefärg bra. För väggar är latexfärg eller kalkfärg utmärkta alternativ. På glas eller porslin används speciella glasfärger och porslinsfärger. Genom att preparera ytan med primer eller grundfärg säkerställer man att färgen fäster och håller bättre.

Penslar, paletter och annat

Traditionella verktyg för målning är penslar, paletter och staffli. Men det går lika bra att laborera och skapa konst genom att måla med händerna, svampar eller andra redskap. Det viktigaste är fantasin och viljan att testa nya saker.

Skydda och bevara

När målningen eller konstverket är klart gäller det att skydda det från solblekning, fukt och annat slitage. Då kommer lack och fernissa in för att försegla och bevara kreationen. Blank lack ger ett glansigt ytskikt medan matt lack eller fernissa ger en mjuk, sidenmatt finish. Regelbunden rengöring är A och O för att bibehålla glans och färgprakt. Som synes rymmer färgens och lackens värld oändliga möjligheter för kreativa själars skaparlust. Det viktigaste är att våga prova sig fram och låta fantasin flöda. Möjligheterna är gränslösa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *