Enkla tips för att felsöka datorn

Enkla tips för att felsöka datorn

Har du svårt att förstå hur andra tycks ha det så enkelt med sina datorer? Om man inte är särskilt van, kan det kännas mycket förvirrande när ett fel uppstår. Det som är bra, är att det ofta finns en enkel lösning på problemet. På så vis slipper man, som privatperson, anlita IT-hjälp (även om IT-hjälp för privatpersoner inte direkt är något ovanligt). Innan du ringer efter hjälp, kan du testa följande enkla metoder:

Starta om

Visst, det låter enkelt – men så är det också enkelt. Du skulle säkert bli förvånad om du visste hur många problem som helt enkelt kan lösas genom att stänga av datorn, och sätta på den igen. Om datorn har fryst sig, så att du inte kan stänga av den med muspekaren, kan du hålla inne strömknappen i ett antal sekunder.

Låt sedan datorn vara avstängd i ett par sekunder, innan du sätter på den igen. Löste det inte problemet? I sådana fall kan du ringa en datorkunnig vän eller IT-hjälp för privatpersoner. Om du känner dig manad att felsöka lite på egen hand kan du fortsätta till nästa rubrik.

Grundläggande felsökning

Hur du bör felsöka beror givetvis på vilket problem det är du upplever med datorn. En bra början är att försöka tänka tillbaka på tillfället då du började få problem. Var det något särskilt program installerat, eller förändrade du hårdvaran på något sätt? Försökte du ladda ner något som kanske inte verkade helt trovärdigt? Försök tänka tillbaka på om det fanns något utmärkande vid tiden då problemen började.

Något annat som kan ge upphov till problem är strömavbrott. Försök smalna av alternativen så långt igår. Du kan sedan fortsätta felsöka själv, eller berätta för din IT hjälp vad du har kommit fram till.

Hårdvara eller mjukvara?

Om du har problem med att ens starta datorn, är risken stor att det är problem med hårdvaran. Börja med att kolla strömkabeln och om det kan tänkas finnas något glapp i den. Testa att rucka lite vid ändan som sitter i datorn, och håll samtidigt ett öga på datorns lampor. Om datorn verkar få ström när du håller strömkabeln i en viss position, är lösningen uppenbar – du behöver en ny strömkabel.

IT-hjälp för privatpersoner

Om man inte har en särskilt god vana med datorer, är det bra att känna till att det finns i IT-hjälp för privatpersoner. Du kan då ringa någon som kan hjälpa dig över telefon, eller som kan komma hem till dig. I och med att IT-tjänster numera omfattas av rut-avdraget, behöver det inte bli särskilt dyrt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *