Assistansbolag i Västra Götaland?

I princip över hela landet råder det stor efterfrågan på personliga assistenter. För den som ska söka sitt första jobb, eller för den som vill sadla om, kan det vara aktuellt att titta på anställningar inom yrket. Det är ett jobb som många anser vara belönande, även om det stundtals kan vara ganska tufft. För att jobba på ett assistansbolag är det nödvändigtvis inga formella kvalifikationer som behöver uppfyllas. Många brukare värderar personkemin med assistenten allra högst – och det som behöver kunnas för jobbet kan läras upp internt. Samtidigt har brukare varierande svåra problem, och ibland kan olika vårdutbildningar vara ett krav för att få en anställning.

Vid en sökning på ”assistansbolag” i Västra Götaland på en av landets största jobbportaler, dyker det upp 239 träffar. Alla har inte granskats, givetvis – nedan följer ett antal exempel på hur annonserna ser ut. Vad är det arbetsgivarna efterfrågar? Vad är meriterande? Vilka personliga egenskaper efterfrågas mest?

Den första annonsen vi tittar på är från ett assistansbolag i Västra Götaland – de centrala delarna av regionen. De söker en assistent till en 20-årig tjej och efterfrågar personliga egenskaper som lyhördhet, kreativitet, lugn och en pedagogisk läggning. Vidare skriver det att det är meriterande med tidigare erfarenheter inom personlig assistans. Samtidigt understryker de att det är kontakten mellan assistent och brukare som är det viktigaste i jobbet. Det är så som brukaren kan bli hjälpt på bästa sätt, skriver de.

En annan annons vi tittar på är skriven av ett assistansbolag i de södra delarna av Västra Götaland. Brukaren är en 50-årig man, och som assistent söker de en kvinna som är mellan 30 och 40 år, som ser jobbet som långsiktigt och har båda fötterna på jorden. Vidare ska den sökande tala god svenska – om hon även talar finska så är det ett stort plus – men inget krav.

Vidare står det att B-körkort är önskvärt, men inget krav. Som nämnt i början av texten ser många assistansbolag B-körkort som meriterande. Fördelar är till exempel att det blir enklare att ta med brukaren på utflykter, eller ta sig till och från brukaren hem om det är dålig kollektivtrafik. Vad gäller personliga egenskaper söker de någon som är punktlig, ordningsam positiv och glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *