Skillnaden infraröd bastu och en vanlig?

Det finns många olika bastutyper men den det pratas mest om idag är troligen den infraröda bastun. Den tycks bli allt mer populär och sägs dessutom föra med sig ett flertal hälsofördelar, men vad är egentligen skillnaden mellan en infraröd bastu och en vanlig bastu? Och kan man byta ut ett traditionellt aggregat till infrarött ljus för bastu? Svaret finns du nedan.

Infrarött ljus för bastu

Den stora skillnaden mellan dom olika bastutyperna är att den nya och mer moderna varianten har infrarött ljus för bastu. IR som det förkortas, används även inom många andra områden och nu alltså även just när det kommer till uppvärmning av bastu.

Det infraröda ljuset genererar värme precis som ett bastuaggregat och är alltså det som ersätter den traditionella uppvärmningen. Strålarna från ljuset hettar däremot inte upp bastuluften på samma sätt utan värmer istället upp kroppen inifrån och ut, istället för tvärtom.

Lägre temperatur

Något annat som utmärker en infraröd bastu jämfört med en traditionell är att temperaturen när man bastar ligger runt ca 45–55 grader, istället för uppåt 60–70 grader. Många anser att det ger en mer behaglig bastuupplevelse och att man hinner slappna av och återhämta sig på ett annat sätt. I en bastu där värmen ligger över 60 grader har många svårt att sitta stilla och en bastu som känns för varm fyller knappast någon funktion. En lägre temperatur är alltså uppskattat, även om det såklart finns dom som föredrar den extrema hettan som kan bli av ett vanligt bastuaggregat.

Fler hälsofördelar

En av anledningarna till att den infraröda bastun blivit så populär är tack vare alla hälsofördelar den för med sig. Den sägs vara bra för personer med muskel- och ledvärk, med hjärt- och kärlsjukdom och för den med hudproblematik. Det har till och med visat sig att läkare rekommenderat, eller till och med ordinerat, regelbundna besök i en infraröd bastu för att den gör så mycket nytta.

Bygg om din bastu

Har du en traditionell bastu med känner dig sugen på att prova något nytt? Då finns infrarött ljus för bastu att köpa separat. Det enda du egentligen behöver göra är att montera bort det gamla aggregatet och istället installera paneler med infrarött ljus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *